Noten en griffschrift

Hier vindt u informatie over het leren bespelen van de Steirische Harmonika via de griffschrift methode ,de online shop met veel muziekboekjes zowel van noten als van Griffschrift op gebied van Volksmuziek.

Voor meer informatie over het nemen van les op de Steirische Harmonika,
met of zonder griffschrift methode, kunt u contact opnemen met
Truus Vossen. Weert tel. 06 27 37 66 62






Website met naslagwerk

Informatie over volksmuziek, volksdans en Griffschrift.




Online shop

Hier vindt u veel muziekboekjes van, zowel het normale notenschrift als van de Griffschrift methode, welke je via het internet kan bestellen.
Bestel je niet graag via internet, kun je ook alle uitgaven van lesboeken en Griffschrift methode van Echo verlag, Klausner, Hesler, Preissler en Michlbauer verkrijgen in de Harmonikashop van Simon Cardinaels.

www.harmonika.be

E.mail adres; simon@cardinaels.be




Zillertal noten. Hubert Klausner.


Echo Musikverlag



Hoe werkt Griffschrift methode voor de Steirische Harmonika

We proberen hier een kleine uitleg te geven over de mogelijkheden om te leren spelen en om te gaan met onderstaand Griffschift methode. Hierbij is wel enige kennis van het normale notenschrift vereist. Is dit niet het geval dan moet er van voren af aan begonnen worden met een "lesboek" waarin de "waarden" van de noten en het verdere grepenschrift geleerd kan worden.



De Diskant.

We zien hier de noten zoals ze aangegeven staan in het boekje. Er moet vanuit gegaan worden dat alle noten van onderuit geteld, op de derde lijn of tussen de lijn van de derde rij in liggen, de " Geleichtoon " van de Harmonika is. Behalve in de eerste rij daar heet deze de " Oriënteringstoon ". Vanuit deze tonen, wat ook de knoppen op de harmonika zijn, worden de noten hoger of lager geteld en ook gespeeld. Hoe hoger de tonen staan op de lijn, hoe hoger de klank op de harmonika en hoe lager op de lijn, hoe lager de klank op de harmonika.






De Baskant.

Hier zien we waar de wisselbas ligt op de harmonika, die bij de hieronder afgebeeld staande muziekstukjes hoort. Ze worden aangeduid met de hoofletters; B en A voor de grondbas. De kleine letter b staat voor de akoordbas.
De hier aangegeven wisselbas wordt bij de tweede rij gespeeld.





We hebben hier een klein stukje in 3 kwart maat (wals) wat op de tweede rij gespeeld moet worden.
De "waarde" van de noten zijn hetzelfde als de normale notenwaarde die we in de muziek kennen. De eerste twee noten die je ziet, liggen dus een en twee knoppen (tonen) boven de geleigtoon van de tweede rij. De derde is dus de geleigtoon. Twee tonen boven elkaar zijn dus ook twee knoppen boven elkaar op de harmonika. Daarbij moet alles wat onderstreept is, ingespeeld worden !
De bijbehorende bassen staan eronder geschreven. De aanduidingen die boven de notenbalk staan, in dit geval de 1 en 2, is de vingerzettingen die gebruikt dient te worden.






Wals 2.
Deze wals begint op de derde rij met de geleigtoon en èèn toon lager.
Dit muziekstuk wordt dus op de tweede èn derde rij gespeeld.





Ennstaler Polka.







Voor meer informatie en uitleg, of het nemen van les, kunt u contact opnemen met
Truus Vossen Weert. Tel. 06.27 37 66 62 .
Ook als je gèèn noten kunt lezen, is harmonika spelen te leren!